ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ TRADER

Όλοι οι traders μαθαίνουν συνεχώς..

Όλοι οι traders μαθαίνουν συνεχώς. Επίσης συχνά κάνουν και λάθη. Κυρίως τα λάθη είναι αυτά που αποτελούν τη βάση της πολύτιμης εκμάθησης. Και το λέμε αυτό γιατί τα λάθη είναι επώδυνα και απαιτούν την άμεση αντιμετώπιση τους και την αποφυγή της επανάληψης τους.
Η αλήθεια είναι ότι τα λάθη δεν έχουν μεγάλη ποικιλία. Είναι συνήθως τα ίδια και τα ίδια. Αποτελούν παράβαση των αυστηρών κανόνων που πρέπει να ακολουθεί ο trader ώστε πρώτα να επιβιώσει και ακολούθως να κερδίζει με διάρκεια και υψηλή συχνότητα. Οπότε είναι πιο εύκολο να καταγράψουμε για μια φορά ακόμη τους κανόνες:

1. Η σημασία του stop loss και του take profit.
Αρκετές φορές μπαίνουμε σε ένα trade, χωρίς να έχουμε θέσει το SL  και το TP από την αρχή της κίνησης, καθώς ίσως να έχουμε χρόνο να παρακολουθήσουμε όλη την εξέλιξη της κίνησης. Η συνεχής παρακολούθηση της κίνησης πέραν του γεγονότος ότι είναι πρακτικά αδύνατη, εμπεριέχει τον κίνδυνο της αλλαγής της στρατηγικής στο ενδιάμεσο. Έτσι αν χάνει η θέση μπορεί να σκεφτούμε « Ας περιμένω λιγάκι ακόμα μπορεί να γυρίσει. Ελπίζω να γυρίσει.» Αν η θέση κερδίζει μπορεί να σκεφτούμε «Ε, αφού κερδίζω ας περιμένω λίγο ακόμα. Την έπιασα την κίνηση, το trend είναι μαζί μου. Ας μην χάσω την ευκαιρία». Και καταλήγουμε να κλείνουμε τις θέσεις μας αλλοπρόσαλλα, χωρίς πειθαρχία και με ψυχική καταπόνηση που απενεργοποιεί την ευθυκρισία μας.  

2. Οι τυχαίες και συχνές κινήσεις trade αποτελούν κορυφαίο λάθος.
Αρκετές φορές μπαίνουμε σε trades σε προϊόντα, χωρίς να είμαστε εξοικειωμένοι σε αυτά. Επιλέγουμε τυχαία ζευγάρια forex, commodities, δείκτες ή μετοχές που δεν γνωρίζουμε το πώς κινούνται, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, ποια η συμπεριφορά της, η κυκλικότητα τους και οι ευαισθησία τους απέναντι σε εξωγενείς παραμέτρους. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε τις τυχαίες κινήσεις και να κάνουμε trade σε προϊόντα που γνωρίζουμε ή σε προϊόντα που έχουμε παρακολουθήσει και τεστάρει. Ο μεγάλος αριθμός και η υψηλή συχνότητα στα trades δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος σύμβουλος μας.  

3. Είναι μεγάλο λάθος να αφήνουμε τα ένστικτα μας να αποφασίζουν αντί για την λογική μας.
Πόσες φορές δεν έχουμε πει σε τρίτους αλλά και στον εαυτό μας ότι «έχω διαίσθηση ότι σήμερα θα πάμε πάνω» ή « έχω το filling ότι στο κλείσιμο θα πέσει ξύλο στις τιμές».  Αμφότερες είναι συνταγές για να μετατραπούμε από traders σε «αμνούς» των αγορών. Απέναντι μας στα τερματικά βρίσκονται χιλιάδες άλλοι traders, που λαμβάνουν αποφάσεις με αυστηρά risk/reward rations, με σιδερένια πειθαρχία και πολλοί από αυτούς είναι και οι decision makers των κινήσεων που βιώνουμε. Είναι δυνατόν να τους αντιμετωπίσουμε ως ραβδοσκόποι ή ξεματιάστρες? Εμείς πρέπει να έχουμε δώσει τις παραμέτρους των trades μας και να μην αφήνουμε τις συνθήκες να μας καθοδηγούν.

4. Η απληστία ως τυφλός οδηγός.
Πόσες φορές δεν μας έχει τύχει να κυνηγάμε σε ένα trade μέχρι και το τελευταίο cent του κέρδους, διακινδυνεύοντας την συνολική επιτυχία της κίνησης.  Έχοντας κερδίσει τα 99 ρισκάρουμε για το 100, η αγορά γυρίζει στο 70 και περιμένουμε να μας ξαναδώσει το αρχικό μας κέρδος, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε ακόμα και σε ζημιές. Ας σκεφτόμαστε καλύτερα, ότι κάθε μέρα έχουμε τη δυνατότητα για επιτυχημένα trades. Η αποφυγή του συναισθήματος της απληστίας μας οδηγεί σε ήρεμες στοχοθετημένες κινήσεις, χωρίς άλματα και ψυχολογικό stress

5. Ας δεχτούμε ότι κάνουμε και λανθασμένες επιλογές κι ας διδαχτούμε από αυτές.
Αρκετές φορές οι κινήσεις μας αποδεικνύονται λανθασμένες. Ή γιατί δεν πιάσαμε σωστά το trend, ή γιατί χρονικά κάναμε λανθασμένη είσοδο, ή γιατί κλείσαμε τη θέση μας νωρίς, ή γιατί αντέξαμε τις ζημιές μέχρι πολύ αργά. Ας αποδεχτούμε τα λάθη μας. Ας τα καταγράψουμε, ας τα σχολιάσουμε αργότερα με την ησυχία μας, ας τα αναλύσουμε για να μην τα επαναλάβουμε. Η άρνηση των λαθών μας και η εμμονή ότι έχουμε δίκιο, μπορεί να γίνει η αιτία να υποστούμε εξαιρετικά μεγάλες απώλειες.

 

pin

επιστροφή

Close Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές