Η φιλοσοφία πίσω από τη λειτουργία του Stop Loss είναι απλή: Μπαίνοντας σ’ ένα trade καθορίζουμε από την αρχή το ποσό ή ποσοστό το οποίο είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε από το συγκεκριμένο trade. Αν τα πράγματα πάνε στραβά, πουλάμε και διαφυλάττουμε όσο καλύτερα μπορούμε το κεφάλαιο μας.
Ο λόγος που χρησιμοποιούμε αυτή την πρακτική, είναι ότι προσπαθούμε να περιορίσουμε το επενδυτικό μας ρίσκο, να οριοθετούμε τις απώλειες μας και συνεπώς να αυξήσουμε τις αποδόσεις μας. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κάθε επένδυση που κάνουμε εμπεριέχει ρίσκο. Η αγορά μπορεί να πάει πάνω ή κάτω, μπορεί να κερδίσουμε ή να χάσουμε.
Σε γενικές γραμμές, περιορίζοντας το ρίσκο μας, μπορούμε να αυξήσουμε τις γενικές αποδόσεις μας, έστω κι αν τα κέρδη μας παραμείνουν σχεδόν σταθερά σαν ποσοστά.
Ας πάρουμε το ακόλουθο απλό παράδειγμα:
Ας πούμε ότι κάνουμε trade σε σταθερό αριθμό μετοχών κάθε φορά, παραδείγματος χάριν 1000 μετοχές. Επίσης, ας υποθέσουμε ότι το σύστημα μας, έχει ένα ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 70% μέσο όρο. Για κάθε 10 trades δηλαδή, τα 7 είναι επιτυχή και κερδοφόρα και τα 3 είναι ζημιογόνα, ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό ακόμα και για τα καλύτερα συστήματα.
Με αυτά τα δεδομένα, σε ποιά περίπτωση θα χρειαζόμαστε το μικρότερο κέρδος για να βγούμε συνολικά κερδισμένοι από τα 10 trades μας; Αν για κάθε ζημιογόνο trade χάνουμε 10%; 20%; ή 50% ;
Είναι φανερό ότι όσο πιο πολύ περιορίσουμε τα κεφάλαια που χάνουμε σε κάθε ζημιογόνο trade, τόσο περισσότερα θα είναι τα συνολικά κέρδη μας από τα κερδοφόρα trades. Αυτό προσπαθεί να κάνει η υιοθέτηση του Stop Loss. Να περιορίσει το μέγεθος των ζημιών που θα έχουμε σ’ ένα ζημιογόνο trade, ώστε να αυξήσουμε τα κέρδη μας και τις γενικότερες αποδόσεις μας.
Όλοι μας πιστεύω αναγνωρίζουμε την σημασία του Stop Loss, ειδικότερα τόσο μετά την μακροχρόνια πτώση που είδαμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια στο ΧΑ, όσο και στις βυθίσεις που έκανε η αγορά από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα. Πολλοί από μάς πιστεύω θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση αν το είχαν εφαρμόσει από την αρχή στις επενδυτικές τους συναλλαγές.
Έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της, στην προσπάθεια μας να εξοπλίσουμε τους traders του globaltrader.gr με περισσότερα εργαλεία στην εφαρμογή της επενδυτική τους πολιτική και να βελτιωθούν σαν επενδυτές.
Η θεωρία.
Καταρχήν, λόγω του ότι οι θεωρίες των Trailing Stop/Profit taking είναι παρόμοιες με το Stop Loss, θα αναφερθούμε και στις δυο στο παρόν άρθρο, αφού πρέπει να είναι μέρος μιας σωστής επενδυτικής πολιτικής.
Τα διάφορα στάδια στις θεωρίες Stop Loss & Profit Taking είναι τα ακόλουθα:
1. Το επενδυτικό σύστημα μας (trading system), μας δίνει αγοραστικό σήμα.
2. Αγοράζουμε τη θέση.
3. Θέτουμε το Stop-Loss μας, αμέσως μόλις αγοράσουμε.
4. Αν η αγορά κινηθεί καθοδικά, και διασπάσει το Stop Loss, πουλάμε αυτόματα χωρίς δεύτερη σκέψη.
5. Αν η αγορά κινηθεί ανοδικά, αλλάζουμε το Stop Loss σε Trailing Stop.
6. Αν η αγορά κινηθεί ανοδικά και το σύστημα μας, μας δώσει Τεχνικό σήμα εξόδου, πουλάμε και κλείνουμε τη θέση μας. Αυτό ονομάζεται Profit Taking.
Πιο αναλυτικά:
Πρώτο: Το επενδυτικό μας σύστημα μας δίνει αγοραστικό σήμα
Καταρχήν, υποθέτουμε ότι ακολουθούμε ένα επενδυτικό σύστημα για τις αγορές μας. Ή τουλάχιστον πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη επενδυτική πολιτική, που να μας δίνει καθαρά σήματα αγοράς και πώλησης. Αυτό, σε αντίθεση με αγορές που βασίζονται αποκλειστικά σε φημολογίες και παπαγαλισμούς, ή απόψεις τρίτων.
Δεύτερο: Αγοράζουμε το θέση
Όταν το επενδυτικό σύστημα δώσει το αγοραστικό σήμα, αγοράζουμε την μετοχή, το συμβόλαιο, τη θέση στο συνάλλαγμα ή το εμπόρευμα, που μας ενδιαφέρει. Το αριθμός μετοχών είναι σημαντικός, πάντα σε συσχέτιση με το συνολικό ποσό του portfolio μας, για να περιοριστεί το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνουμε. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να κοιτάξετε για θεωρίες περί Position Sizing και Risk Management.
Τρίτο: Θέτουμε το Stop – Loss μας αμέσως μόλις γίνει η αγορά.
Πώς θέτουμε το Stop Loss;
Συλλογιστείτε πόσα λεφτά, ή τί ποσοστό του κεφαλαίου που διαθέτετε για την συγκεκριμένη αγορά, είσαστε διατεθειμένοι να χάσετε αν κάτι δεν πάει καλά! Σκεφτείτε την χειρότερη περίπτωση, όχι την καλύτερη! Αν η αγορά καταρρεύσει, αν η μετοχή ανακοινώσει κακά αποτελέσματα για την χρονιά. Πόσα είμαι διατεθειμένος να χάσω;
Να έχετε όμως υπόψη σας ότι στο ίδιο ποσοστό, πρέπει να δίνετε και «χώρο» στην αγορά να κάνει την κίνηση της. Να δίνετε «χώρο» στο επενδυτικό σας σύστημα να δράσει. Αν το Stop Loss είναι πολύ σφικτό, πχ. 2-3%, τότε διατρέχετε τον κίνδυνο να σας βγάζει έξω πολύ γρήγορα, πριν ακόμα η αγορά έχει τον χρόνο να κινηθεί όπως λέει το σύστημα σας.
Τα ποσοστά που συστήνω εγώ κυμαίνονται μεταξύ των ακόλουθων:
Μεταξύ 3 – 5% για τους βραχυπρόθεσμους speculators
Μεταξύ 7 – 10% για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές
Μεταξύ 10-20% για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές
Όπως μπορείτε να δείτε, όσο αυξάνεται ο ορίζοντας επένδυσης αυξάνεται και το περιθώριο που δίνουμε στην αγορά να κινηθεί όπως εμείς αναμένουμε.
Τέταρτο: Ακολουθούμε το Stop Loss μηχανικά και ασυζητητί!
Αν η αγορά πέσει στο επίπεδο στο οποίο θέσαμε το Stop Loss μας, ακολουθούμε την απόφαση μας και βγαίνουμε. ΑΜΕΣΩΣ! Χωρίς δεύτερη σκέψη! Τελεία και παύλα!
Έτσι, διαφυλάττουμε τα λεφτά μας για το επόμενο trade.
Είμαι απόλυτος στο πιο πάνω σημείο, γιατί εδώ είναι που την παθαίνουν οι περισσότεροι.
Πρώτα, πολλοί βάζουν ένα «νοητό» σημείο Stop Loss στο νού τους, και λένε ότι αν πέσει μέχρι εκεί η αγορά θα πουλήσουν. Όταν όμως πάει η αγορά σ’εκείνα τα επίπεδα, αρχίζουν και λένε «να περιμένω ακόμα λίγο», «είναι καιρός της που θα γυρίσει», κτλ.
Δεύτερο, παρόλο που πολλοί βάζουν Stop Loss, για διάφορους λόγους δεν το ακολουθούν. Εύχονται ότι θα γυρίσει η αγορά, δεν θέλουν να "επισημοποιήσουν" τις ζημιές τους, κτλ.
Να ξέρετε ότι "A paper Loss is a very real loss". Αν η αγορά συνεχίσει καθοδικά, τότε οι ζημιές σας πολύ πιθανόν να είναι περισσότερες.
Να ξέρετε επίσης ότι 9 φορές στις 10, αν δεν πουλήσετε σ’ εκείνο το σημείο, θα χάσετε περισσότερα λεφτά. Αυτό, γιατί οι λόγοι για τους οποίους μπήκατε στην αγορά (βλέπε σημείο 1) δεν επαληθεύτηκαν, άρα οι πιθανότητες είναι ότι η αγορά θα κινηθεί εναντίων σας. Χαρακτηριστικό είναι και το ακόλουθο:
«Your very first loss is usually the smallest»
Προσωπικά έχω ένα σημειωματάριο που γράφω όλα τα trades μου. Όνομα μετοχής ή συμβολαίου, μέγεθος θέσης, τιμή ανοίγματος θέσης, λεπτομέρειες για το trading signal.
Δίπλα εκεί, βάζω και το Stop Loss μου, και μάλιστα το κυκλώνω με κόκκινη πέννα. Μόλις η μετοχή πέσει σ’ εκείνο το επίπεδο, την πουλώ, και δεν κοιτάζω ποτέ πίσω. Είμαι και ευχαριστημένος με τον εαυτό μου, γιατί είχα την αυτοπειθαρχία να ακολουθήσω το σύστημα μου.
Trailing Stop & Profit taking
Αν το σύστημα μας είναι σωστό, 7 φορές στις 10 η αγορά θα κινηθεί ανοδικά μετά που θα αγοράσουμε. Το πρόβλημα όμως πολλών είναι το ακόλουθο:
Πού βγαίνουμε, όταν πλέον καθόμαστε πάνω σε κέρδη; Πόσα κέρδη είναι αρκετά;;
Η απάντηση μπορεί να φαίνεται απλή: βγαίνεις όταν έχεις κέρδη ικανοποιητικά για σένα. Πολλοί όμως προβληματίζονται: φοβούνται να μην βγουν πολύ γρήγορα και να χάσουν από μελλοντικά κέρδη. (απληστία)
Η απάντηση όμως είναι απλή, και εστιάζεται σε δύο κατευθύνσεις: Trailing Stop και Profit Taking
Πέμπτο: Η σημασία του Trailing Stop
Αν η αγορά κινηθεί ανοδικά, φυσικά δεν θα περιμένουμε μέχρι το Stop Loss για να ρευστοποιήσουμε. Αυτό θα σημαίνει να περιμένουμε μέχρι να κινηθεί αρνητικά και πάλι η αγορά, και θα ήταν βλακώδες. Πρέπει να βρούμε κάποιο άλλο τρόπο λοιπόν να αποκομίσουμε τα κέρδη μας.
Ο ένας από αυτούς τους τρόπους, είναι να θέσουμε ένα συγκεκριμένο ποσοστό από το ψηλότερο σημείο που έφτασε η αγορά, στο οποίο ρευστοποιούμε. Δίνουμε έτσι περιθώριο στην αγορά να κινηθεί ανοδικά, μέσα από σκαμπανεβάσματα, αλλά συνάμα εξασφαλίζουμε και τα κέρδη μας όταν πλέον φτάσει στο ψηλότερο σημείο.
Παράδειγμα, αν η αγορά πάει μέχρι τις 300 μονάδες και μετά γυρίσει καθοδικά, και έχουμε θέση σαν Trailing stop ένα 5%, τότε βγαίνουμε αν η αγορά πέσει κάτω από τις 285 μονάδες. [ 300- (0.05 * 300) = 300 - 15 = 285 ]
Η λογική καθώς και τα ποσοστά πίσω από τον καθορισμό του Trailing Stop, είναι παρόμοια με αυτά του Δεύτερου μέρους, για τον καθορισμό του Stop Loss. Ίσως για το Trailing Stop να τα θέσουμε λίγο πιο σφικτά, για να μην δώσουμε πίσω τόσα πολλά στην αγορά.
Έκτο: To Profit Taking
Ο δεύτερος τρόπος να καθορίσουμε το πότε βγαίνουμε από την αγορά είναι μέσω της θεωρίας του Profit Taking. Αυτή η θεωρία χρησιμοποιεί τα exit signals από το επενδυτικό μας σύστημα (trading system) και λέει ότι μόλις δοθεί σήμα πώλησης, πουλούμε τις μετοχές μας και βγαίνουμε εκτός αγοράς. Αυτό στηρίζεται στο ότι, για να δοθεί σήμα πώλησης, σημαίνει ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν όταν δόθηκε το αγοραστικό σήμα έπαψαν πλέον να υπάρχουν, και άρα δεν υπάρχει λόγος να παραμένουμε μέσα.
Τελειώνοντας, παρόλο που τα πιο πάνω μπορεί να φαίνονται περίπλοκα και σύνθετα, είναι στ’ αλήθεια πολύ απλά, και γίνονται δεύτερη φύση όταν τα εφαρμόσεις μερικές φορές. Το σημαντικό είναι να εφαρμόζονται για κάθε επένδυση, ώστε να περιορίζεται το ρίσκο μας!