Όσοι από εμάς ασχολούνται ενεργά με το trading έχουν ακούσει συχνά τη φράση « πρέπει να είσαι σε θέση να ελέγξεις τα συναισθήματά σου για να μπορείς να κάνεις trading με επιτυχία» ή ίσως κάποια παραλλαγή της άνω πρότασης. Τι όμως σημαίνει η συγκεκριμένη φράση; Ποια συναισθήματα εννοούμε; Πώς μπορούμε να τα ελέγξουμε;
Αν και οι περισσότεροι είναι σε θέση να καταλάβουν τη σημασία του να μπορείς να ελέγχεις τα συναισθήματά σου, όταν είσαι μέσα σε ένα trade πολλές φορές το επίπεδο αντίληψης από το επίπεδο λογικής ενός trader ακολουθούν τελείως διαφορετικούς δρόμους. Αυτό είναι ένα φαινόμενο τόσο συχνό, όσο και το να αφήνουμε τα συναισθήματα να κυριαρχήσουν πάνω στη λογική μας. Άλλωστε μία δεύτερη φράση που χρησιμοποιείται κατά κόρον είναι το « Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έκανα το ίδιο λάθος» και συνήθως ακολουθεί μία μάλλον αποτυχημένη ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Το θέμα που ανακύπτει λοιπόν είναι πώς μπορούμε να βελτιωθούμε;
Συναίσθημα
Συναίσθημα ορίζεται η ενστικτώδης (φυσική) κατάσταση που προκαλείται από τη διάθεση, τις συνθήκες ή τις σχέσεις των ανθρώπων με άλλους. Προς επίρρωση των στόχων μας θεωρούμε ότι η ψυχική διάθεση και άρα το συναίσθημα ενός trader ορίζεται αποκλειστικά από τη διαδικασία του trading.
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων μας;
Νομίζω ότι το πρώτο βήμα για τους traders είναι να αναγνωρίσουμε ποιο είναι το συναίσθημα που μας προκαλεί τη «ζημιά». Ένα συναίσθημα που προσωπικά πιστεύω είναι κυρίαρχο στους traders είναι ότι μπορεί να χάσεις κάτι εάν δεν μπεις σε ένα trade. Ένας trader που δεν έχει αυτοέλεγχο θα μπει σε ένα trade παρόλο που δεν έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές ή δεν έχει όλα τα εχέγγυα ενός πετυχημένου trade. Το να κερδίζεις, είναι συνώνυμο της ευφορίας, και η ανθρώπινη φύση τείνει να είναι ευάλωτη στην τάση για επανάληψη αυτής της ψυχικής κατάστασης. Έτσι όταν είμαστε έτοιμοι να βάλουμε μία εντολή εισόδου για ένα trade, πολλές φορές αγνοούμε τη πιθανότητα απώλειας και επικεντρωνόμαστε στα ενδεχόμενα κέρδη. H αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ίσως και το πιο συχνό λάθος. Παρόλα αυτά οι traders δε θα πρέπει να είναι πιο σκληροί από όσο χρειάζεται με τον εαυτό τους, γιατί μία τέτοια παρορμητική αντίδραση είναι επίσης μία ενστικτώδης φυσική αντίδραση που είναι δύσκολο να αναστραφεί ολοκληρωτικά.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η παραδοχή του λάθους μας είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Η ερώτηση που θα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι: « Μπαίνω σε αυτό το trade επειδή βλέπω ξεκάθαρα μία ευκαιρία και ελέγχω τα επίπεδα ρίσκου που αναλαμβάνω ή μπαίνω στο trade έχοντας ένα καλό προαίσθημα για την πορεία του trade ότι δηλαδή θα είναι κερδοφόρο; Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμάστε ότι ένας επαγγελματίας trader εξετάζοντας ένα πιθανό trade, βλέπει τι κινδυνεύει να χάσει και όχι τι έχει να κερδίσει.