Ενώ έχει γίνει πολύς λόγος για τη σωστή διαχείριση του λογαριασμού μας, το κομμάτι αυτό παραμένει το πιο κρίσιμο σημείο σε ότι αφορά το σχεδιασμό μας στο trading. Πριν τοποθετήσουμε ένα trade, οι traders θα πρέπει να εξετάζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την επενδυτική τους απόφαση. Αυτό περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως: πού τοποθετούμε τις εντολές stop, ποιο είναι το συνολικό ρίσκο που αναλαμβάνουμε, καθώς επίσης και την απόδοση την οποία στοχεύουμε.
Προγραμματίστε την έξοδό σας
Αρκετά συχνά, οι traders έχουν μία γενικότερη αίσθηση για το πότε πρέπει να βγουν από ένα trade ιδιαίτερα όταν είναι αρκετά κοντά ώστε να επιτύχουν το στόχο τους. Πέρα από το γεγονός ότι θεωρούμε σωστό να έχουμε τοποθετήσει στη σωστή θέση μία εντολή take profit, ο κάθε trader πρέπει να έχει και συναίσθηση για το πότε ένα trade είναι εις βάρος του λογαριασμού του. Οι εντολές stop loss μπορούν να τοποθετηθούν με πολλούς τρόπους, αλλά πιο συχνά τοποθετούνται σε σημαντικά τεχνικά σημεία δηλαδή κοντά σε περιοχές στηρίξεων και αντιστάσεων.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι μία εντολή stop είναι το σημείο εκείνο στο οποίο ρευστοποιούμε τη θέση μας και πλέον η θέση μας σταματά να υφίσταται. Εάν για παράδειγμα έχουμε μπει αγοραστές σε ένα trade και το ζεύγος κινείται κάτω από σημαντικές στηρίξεις, με την εξέλιξη των τιμών να σημειώνει διαδοχικά χαμηλότερα χαμηλά, τότε ίσως είναι ώρα να σκεφτούμε την έξοδο από το trade. Αντίστοιχα εάν ένας trader έχει πάρει θέση πώλησης ενώ οι τιμές μίας ισοτιμίας σημειώνουν διαδοχικά υψηλότερα υψηλά, τότε ίσως είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε αυτό το trade.
Ο κανόνας του 1%
Από τη στιγμή που έχουμε αποφασίσει και καθορίσει ένα συγκεκριμένο σημείο εξόδου, τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε πόσα χρήματα ή pips θέλουμε να ρισκάρουμε. Από τη στιγμή που είναι αναπόφευκτο να έχουμε τουλάχιστον ένα trade που θα κλείσει με απώλειες για το λογαριασμό μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα χρήματα προτιθέμεθα να ρισκάρουμε σε ένα trade. Ένας τρόπος για να το καθορίσουμε αυτό, είναι ο κανόνας του 1%. Για να το εξηγήσουμε απλά, ο κανόνας αυτός πρεσβεύει ότι οι traders δε θα πρέπει να ρισκάρουν πάνω από το 1% του συνολικού λογαριασμού τους σε καμία απολύτως στρατηγική ή ιδέα trading. Για παράδειγμα εάν έχουμε ένα λογαριασμό $10.000 δε θα έπρεπε να ρισκάρουμε περισσότερα από $100 για ένα trade.
O κανόνας του 1% μπορεί να συνδυαστεί με μία καλή στρατηγική απόδοσης ανά μονάδα κινδύνου. Χρησιμοποιώντας τη σχέση 2:1, τότε ρισκάροντας 1% του συνολικού λογαριασμού μας στοχεύουμε σε κέρδη 2%. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε $200 κέρδος σε ένα συνολικό λογαριασμό $10.000.
FXCM Money Management App
Για να βοηθήσουμε τους traders να ελέγχουν καλύτερα το ρίσκο τους και να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ευχέρεια την έκθεσή τους, οι προγραμματιστές της FXCM έχουν δημιουργήσει έναν απλό δείκτη που δείχνει πόσο ρίσκο αναλαμβάνουμε για κάθε ένα trade στο οποίο βάζουμε θέσεις. Από τη στιγμή που προστίθεται στο Marketscope 2.0 ο υπολογιστής ρίσκου όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, έχει τη δυνατότητα να βοηθά κάθε trader να υπολογίζει την έκθεσή του βάσει του μεγέθους που τοποθετούμε σε ένα trade και του σημείου στο οποίο τοποθετούμε τα stop.